Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-554
27.2.1932: ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ. ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Νικηφόρος Αργυρού, από το Ακάκι: Καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση για το κάψιμο του Κυβερνείου |
Το σύνολο των ζημιών ανερχόταν όπως τις υπολόγισε ο Κυβερνήτης Σερ Ρόναλντ Στορρς στις 34.315 λίρες.
Οι δίκες άρχισαν από την πρώτη στιγμή και συνεχίστηκαν για πολλούς μήνες.
Στις 10 Φεβρουαρίου 1932 ο υπουργός Αποικιών Σερ Φίλιπ Κάνλιφ Λίστερ απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γουάρτλω Μιλν, στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι στην Κύπρο είχαν δικασθεί γύρω στις 3.000 πρόσωπα και ότι θα δικάζονταν ακόμα άλλα 304.
Είπε ο υπουργός σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" της Λευκωσίας της 24ης Φεβρουαρίου, 1932 που αναδημοσίευε πληροφορίες από το Λονδίνο:
Χαρ. Καρακούσιης: Κατεδικάσθη σε δεκαετή φυλάκιση για το κάψιμο του κυβερνείου |
Ουδεμία έφεσις κατά καταδίκης επέτυχεν.
Ηστόχησαν 22 εφέσεις, εκκρεμούν δε εισέτι επτά εφέσεις.
Εχουν παραπεμφθή και μέλλουν να δικασθούν εισέτι 304 πρόσωπα".
Ανάμεσα στους καταδικασθέντες ήταν και εκείνοι που είχαν κάψει το Κυβερνείο που αποτελούσε και το σπίτι του Κυβερνήτη και οι οποίοι πλήρωσαν με πολυετή φυλάκιση.
Για το κάψιμο του Κυβερνείου καταδικάστηκαν σε δεκαετή φυλάκιση οι Σάββας Χριστοδούλου Τενίζη, από το Στρόβολο,
Νικηφόρος Αργυρού, από την Κατωκοπιά, Γεώργιος Χαρ.
Μακέττα του Προεδρικού (πρώην Κυβερνείου που ετοιμάστηκε μετά την καταστροφή του 1974 |
Σε επταετή φυλάκιση καταδικάστηκαν οι Γεώργιος Μαν.
Δημητριάδης και Κώστας Νεοφύτου από τη Λευκωσία, ενώ αθωώθηκαν οι Κώστας Σολωμού και θεοδ. Ορφανίδης.
Ο Μιχαλάκης Λάμπρου Χατζηπαύλου είχε αφεθεί ελεύθερος πριν παραπεμφθεί στο Κακουργιοδικείο λόγω έλλειψης μαρτυρίας εναντίον του. Η δίκη των δέκα κατηγορουμένων για τον εμπρησμό του Κυβερνείου άρχισε στις 21 Φεβρουάριου 1932, ενώπιον του εφέτη Κρην ως Προέδρου και των δικαστών Γ. Ιωαννίδη και Ραϊφ ως παρέδρων, και κράτησε μια εβδομάδα. Κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες, κυρίως αστυνομικοί και η απόφαση εκδόθηκε στις 27 του μηνός.
Εγραφε η "Ελευθερία" γύρω από τη δίκη:
Τεύκρος Ανθίας από την Κοντέα: Καταδικάστηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση με άλλους κομμουνιστές συγκρότηση παράνομης συνέλευσης χωρίς την άδεια του διοικητή Λευκωσίας |
1. Σάββας Χρ. Τενίζης.
2. Νικηφόρος Αργυρού.
3. Γιακουμής Αχιλλέως.
4. Γεώργιος Μ. Δημητριάδης.
6. Γεώργιος Χ. Καρακούσης.
7. Χρ. Χατζηγιάννης.
8. Κ. Σολωμού.
9. Κ. Νεοφύτου.
10. Καραμπέτ Ασσουριάν, και
11. Θεο. Ορφανίδης,
Ο πέμπτος Μ.Λ. Χατζηπαύλου, έχει απολυθή από της προανακρίσεως.
Μετά τας καταθέσεις των κ.κ. Ρ. Γκάννις, ιδιαιτ. γραμματέως του Κυβερνήτου και Α. Ράϊτ, βοηθού Αποικ. γραμματέως την Τρίτην ηκούσθησαν έτεροι μάρτυρες κατηγορίας.
Ο αστυν. Οσμάν Νουρεττίν κατέθεσεν ότι ο 1ος κατηγορούμενος έθραυσε την θύραν της τραπεζαρίας του Κυβερνείου.
Ο Αστυνομικός Σεφκέτ Κιλανή κατέθεσεν ότι ο 3ος κατηγορούμενος έθεσε πυρ εις το Κυβερνείον.
Ο αστυν. Κωστής Γεωργίου κατέθεσεν ότι ο 2ος έθεσε πύρ εις τα αυτοκίνητα, ο 7ος έρριπτε λίθους και ο 1ος ήτο απλώς παρόν.
Ο αστυν. Μεχμέτ Μουνίρ κατέθεσεν ότι ο 3ος έθεσε πυρ εις τα αυτοκίνητα και το Κυβερνείον,
Ο αστυν. Αντώνης Ιωσήφ Μακρή κατέθεσεν ότι ανεγνώρισε μεταξύ του πλήθους τους 1ον, 6ον και 7ον και ότι ο 11ος έρριπτε λίθους καθ' ην στιγμήν οι αστυνομικοί επρόκειτο να πυροβολήσουν.
Ο ιδιώτης Φοίβος Δ. Μαλλωτίδης κατέθεσεν ότι είδε τον 10ον να βοηθεί κάποιον ν' αναρριχθή επί του Κυβερνείου διά ν' αναρτήση Ελληνικήν σημαίαν, τους δε λοιπούς πλην του ενδεκάτου, να ρίπτουν λίθους.
Την Τετάρτη ηκούσθησαν οι υπόλοιποι πέντε μάρτυρες της κατηγορίας.
Ο Γ. Γεωργιάδης κατέθεσεν ότι ο 1ος, 2ος, 3ος, 6ος, 8ος και 9ος έρριπτον λίθους, οι 4ος και 10ος υπεβοήθουν εις τον εμπρησμόν των αυτοκινήτων, οι δε 2ος , 60ς και 10ος επίσης μετέδιδον πυρ εκ των αυτοκινήτων εις το κυβερνείον.
Ο Αντ. Α. Ζουρίδης κατέθεσεν ότι ο 1ος και ο 4ος ευρίσκοντο εις το κυβερνείον, ότι οι 6ος και 7ος έρριπτον λίθους και ότι ο τελευταίος ούτος μετέδιδε πυρ εις το Κυβερνείον.
Ο Αντ. Χριστοδούλου κατέθεσεν ότι είδεν απλώς τους 1ον και 11 ον μεταξύ του πλήθους και ότι ο 4ος, 6ος, 7ος και 10ος έρριπτον λίθους,
Ο Μ. Χαραλάμπους κατέθεσεν ότι είδε τον 9ον εις το Κυβερνείον και ότι ο 6ος και 10ος έρριπτον λίθους και κατέθραυον τα αυτοκίνητα και ότι επί πλέον ο 10ος έρριψε καιόμενον μαξηλάρι αυτοκινήτου εις το Κυβερνείον.
Κατάθεσιν επίσης έδωκεν ο αστυνόμ, Τζεμάλ Χασάν, σωφέρ του αστυνόμου Λευκωσίας, σχετικως με την υπ' αυτού μεταφοράν αστυνομ. ενισχύσεων.
Μετά τας καταθέσεις ταύτας έκλεισε την 3 μ.μ. ώραν της Τετάρτης, η υπόθεσις διά το Στέμμα και ήρχισεν η υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Ο 1ος έδωκεν ένορκον κατάθεσιν, συνεχισθείσαν και την Πέμπτην και εκάλεσε πέντε μάρτυρας υπερασπίσεως.
Ο 2ος και 3ος δεν έδωκαν κατάθεσιν, ο δε 4ος μετά την ιδικήν του κατάθεσιν εκάλεσεν επτά μάρτυρας".
Οι καταδικασθέντες υπέβαλαν έφεση και το Ανώτατο μείωσε την ποινή του Σάββα Τενίζη σε εννεάμηνη και των Μανώλη Δημητριάδη και Κώστα Νεοφύτου από επταετή σε τριετή.
Ευστάθιος Ξυναρής από την Τσάδα: Καταδικά-στηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση για συγκρότηση παράνομης συνέλευσης χωρίς την άδεια του διοικητή Λευκωσίας |
Οι Αριστοφάνης Χρήστου Πουρής, Ισίδωρος Δημήτρη Σελλάς, Χρήστος Σάββα και Πέτρος Δημοσθένους καταδικάστηκαν σε δεκαετή φυλάκιση, ενώ ο Γεώργιος Λαζάρου καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για οχλαγωγία και ο Ιορδάνης Αναστασίου σε διετή φυλάκιση.
Οι καταδικασθέντες υπέβαλαν έφεση και το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε μόνο την ποινή του Γεωργίου Λαζάρου σε διετή από τριετή φυλάκιση.
Στα δικαστήρια σύρθηκαν επίσης και καθαρά κομμουνιστές εναντίον των οποίων ο κυβερνήτης είχε κηρύξει άγριο πόλεμο.
Εικοσιένας κομμουνιστές παρουσιάστηκαν το Γεννάρη του 1932 στο δικαστήριο γιατί είχαν πραγματοποιήσει στις 26 Οκτωβρίου παράνομη συνεδρία ή συνέλευση χωρίς άδεια του διοικητή Λευκωσίας.
Δεκατρείς από αυτούς καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από δυο μέχρι πέντε μήνες.
Σε πεντάμηνη φυλάκιση καταδικάστηκαν οι Τεύκρος Ανθίας, από την Κοντέα και Ευστάθιος Ξυναρής από την Τσάδα.
Σε δίμηνη φυλάκιση οι Συμεών Χαρή από το Καϊμακλί, Στέλιος Γεωργίου από το Μαραθόβουνο, Κυριάκος Τίγγιρος από τα Πυργά, Ηρόδοτος Ιωαννίδης από το Κτήμα, Κωστής Γεωργαλλή από τη Βατυλή, Νικόλας Σάββα από τη Βώνη, Ιωσήφ Χριστοδούλου από την Περιστερώνα, Γεώργιος Ηρακλή, από το Καϊμακλί, Κυριάκος Κακουλλίδης από την Ψημολόφου, Αριστόδημος Υποδηματοποιός και Κόδρος Χρήστου από τη Λευκωσία.
< Prev | Next > |
---|