Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-492
24.4.1931: ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ. ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΥ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Κ. ΔΡΑΚΟΣ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ
Γεώργιος Χατζηπαύλου: Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1931 στο διαμέρισμα Μόρφου |
Ο ηγούμενος Κύκκου προτίμησε να μη διεκεδικήσει την έδρα.
Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου προτίμησε να μη θέσει υποψηφιότητα, αλλά έδωσε τις ψήφους του στο σοσιαλιστή Χριστόδουλο Γαλατόπουλο, ο οποίος, ωστόσο, συνεργαζόαν στενά με την Εκκλησία.
Ο Γαλατόπουλος είχε μάλιστα αρθρογραφήσει στην εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος "Νέος Ανθρωπος" από τα πρώτα του βήματα και έπαιρνε σοσιαλιστικές θέσεις.
Ο Γαλατόπουλος δεν αρνήθηκε την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Εγραφε η " Ελευθερία" στις 18.4.1931:
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 8 11 1930 |
εκπροσώπων του λαού, ώστε να αχθή η αγγλική κυβέρνησις εις αδιέξοδον, εξ ου αναγκαίως θα ωφεληθή βασιμώτατα ο αντικειμενικός σκοπός της Κυπριακής πολιτικής, η Ενωσις".
Ενώ οι Στέλιος Κλυτίδης και Γεώργιος Χατζηπαύλος είχαν όλη τη δυνατότητα να κινηθούν και να μιλήσουν, ο κομμουνιστής υποψήφιος Κ. Δράκος παρενοχλείτο συνεχώς και όταν προσπάθησε να μιλήσει στη Μόρφου δέχθηκε επίθεση από φαντικούς που διέλυσαν τη
Χριστόδουλος Γαλατόπουλος: Επανεξελέγη στις εκλογές του 1931 μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Δικαστήριο |
"Την εσπέραν του παρελθόντος Σαββάτου επεσκέφθη ημάς ο του Κομμουνιστικού Κόμματος υποψήφιος διά την χηρεύουσαν έδραν του Νομοθετικού κ. Δράκος, συνοδευόμενος υπό τινων ομοϊδεατών του και επεχείρησε να ομιλήση δημοσία διά να αναπτύξη το πρόγραμμα του.
Ως κέντρον κατώρθωσε να εύρη μόνον το καφενείον του Ανδρέα Αχάπηττα κατόπιν προπληρωμής μιας λίρας.
Η είδησις της επικειμένης ομιλίας προυκάλεσεν, ως εικός, την οργήν όλων των κατοίκων και ιδία της νεολαίας.
Περί ώραν 9ην μ.μ. υπερπεντακόσια άτομα επί κεφαλής έχοντα ενθουσιώδεις νέους της πόλεως μας, περιεκύκλωσαν το εν λόγω κέντρον και μόλις ο υποψήφιος κομμουνιστής εζήτησε να ομιλήση εισώρμησαν εντός αυτού και απεδίωξαν πυξ και λαξ αυτόν και τους ομόφρονας του υπό τας ουρανομήκεις αποδοκιμασίας και τους εκκωφαντικούς συριγμούς του αθροισθέντος κόσμου. Η αστυνομία μετά κόπου πολλού κατόρθωσε να σώση αυτούς από την οργήν των κατοίκων. Ελπίζομεν το διδακτικόν μάθημα να σωφρονίση αυτούς και τους ομοίους των".
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 15 11 1930 |
"Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μας επισκέφθηκε ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος για την έδρα του νομοθετικού που χειρεύει, ο Κ. Δράκος συνοδευόμενος από μερικούς ομοϊδεάτες του και επιχείρησε να ομιλήσει δημόσια για να αναπτύξει το πρόγραμμα του.
Ως κέντρο κατόρθωσε να βρει μόνο το καφενείο του Ανδρέα Αχάπηττα ύστερα από προπληρωμή μιας λίρας.
Η είδηση της επικείμενης ομιλίας του προκάλεσε, ως ήταν φυσικό, την οργή όλων των κατοίκων και ιδίως της νεοαλίας.
Γύρω στις 9 μ.μ. ώραν πέραν των πεντακοσίων ατόμων έχοντας επικεφαλής ενθουσιώδεις νέους της πόλης μας περικύκλωσαν το εν λόγω κέντρο και μόλις ο υποψήφιος κομμουνιστής ζήτησε να μιλήσει εισόρμησαν σ' αυτό και τον έδιωξαν πυξ και λαξ μαζί με τους ομόφρονες του υπό τις ουρανομήκεις αποδοκιμασίες και τους εκκωφαντικούς συριγμούς του συγκεντρωθέντος κόσμου.
Η αστυνομία με πολύ κόπο κατόρθωσε να τους σώσει από την οργήν των κατοίκων. Ελπίζομεν το διδακτικό μάθημα να σωφρονίσει αυτούς και τους ομοίους τους".
Βίκτορας Γεωργίου, ένας από τα πρώτα μέλη του Κ.Κ. Κύπρου |
Ακόμη πιο δύσκολα έγιναν τα πράγματα για το Δράκο τη μέρα της υποβολής των υποψηφιοτήτων, όπου οι υποστηρικτές των Κλυτίδη και Χατζηπαύλου του έκλεισαν το δρόμο και δεν τον άφησαν να μεταβεί στο κυβερνητικό γραφείο στη Μόρφου για να θέσει υποψηφιότητα (Ελευθερία 20.5.31):
"Την προχθές Πέμπτην, ημέραν ωρισμένην προς υποβολήν υποψηφιοτήτων, υπέβαλον εν Μόρφου προτάσεις ως υποψήφιοι βουλευταί διά το εκλογικόν διαμέρισμα Μόρφου-Λεύκας οι κ.κ. Γ. Χατζηπαύλου και Στ. Κλυτίδης, αμφότεροι δικηγόροι.
|
Ο εκ Κοιλανίου κομμουνιστής κ. Δράκος, όστις προετίθετο επίσης να υποβάλη υποψηφιότητα, φθάσας εις απόστασιν ενός αγγλικού μιλίου από την Μόρφου και προειδοποιηθείς περί εχθρικών διαθέσεων, εναντίον του, εθεώρησε καλόν να μη εισέλθει εις την πόλιν και να επιστρέψη εις τα ίδια, ματαιωθείσης τοιουτοτρόπως της υποβολής υποψηφιότητος του. Ημέρα προς διεξαγωγήν ψηφοφορίας ωρίσθη η 4η Ιουνίου 1931, Πέμπτη".
(Μεταγλώττιση)
Προχθές Πέμπτην, ημέρα που ορίσθηκε για υποβολή υποψηφιοτήτων υπέβαλαν στη Μόρφου προτάσεις ως υποψήφιοι βουλευτές για το εκλογικό διαμέρισμα Μόρφου- Λεύκας οι κ.κ. Γ. Χατζηπαύλου και Στ. Κλυτίδης, και οι δύο δικηγόροι.
Ο κομμουνιστής κ. Δράκος, από το Κοιλάνι, ο οποίος προτίθετο επίσης να υποβάλει
υποψηφιότητα, όταν έφθασε σε απόσταση ενός αγγλικού μιλίου από τη Μόρφου και αφού προειδοποιήθηκε για τις εχθρικές διαθέσεις εναντίον του, θεώρησε καλό να μη εισέλθει στην πόλη και να επιστρέψει στο σπίτι του και έτσι ματαιώθηκε η υποβολή υποψηφιότητας του.
Ως ήμερα για διεξαγωγή της ψηφοφορίας ορίστηκε η 4η Ιουνίου 1931, Πέμπτη".
Τις εκλογές κερδισε τελικά ο Γεώργιος Χατζηπαύλος με 2807 ψήφους έναντι 1980 του Κλυτίδη.
Ευρεία δημοσιότητα δίνει η εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ για τις αποφασιστικές βουλευτικές εκλογές του 1930 |
< Prev | Next > |
---|