Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-448
4.12.1928: Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ TOY 1929 ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ
Ο Κυβερνήτης Σερ Ρόναλντ Στορρς, γιορτάζοντας τα πενηντάχρονα της βρετανικής κατοχής στην Κύπρο, προβαίνει σε ειδική έκδοση γραμματοσήμων που αφορούν το νησί |
αιρετά μέλη να κανονίσουν την οικονομικήν πολιτικήν της Κυβερνήσεως συμφώνως προς τας απόψεις των.
Εάν ορθώς αντελήφθην ούτως έχει το πράγμα, εάν όμως κανείς διαφωνή, δύναται να εγερθή και ομιλήση.
ΚΙΤΙΟΥ: Και διά τούτο βεβαίως αλλά και διότι ___
Από την εφημερίδα "Νέος Ανθρωπος”, 10 12 1925 |
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είμαι υπόχρεως διά την δήλωσιν ήτις συμπληροί τα υπ' εμού λεχθέντα. Η κατάστασις εγένετο ήδη αρκετά σαφής, όσον αφορά μερίδα του Συμβουλίου τούτου, φαίνεται ότι το ενώπιον αυτής ζήτημα δεν υπήρχε το νομοσχέδιον της χρήσεως αλλά άλλοι λόγοι πολιτικής φύσεως οίτινες κατά την γνώμην των προηγούνται οιουδήποτε άλλου ζητήματος.
Υπό τοιαύτας συνθήκας θα ήτο περιττόν να συζητήσωμεν τας δηλώσεις των εν λόγω μελών διότι το χρήσιμον διά την Κυβέρνησιν είναι η εξέτασις του Νομοσχεδίου αυτού καθ' εαυτού.
Ακολούθως τίθεται εις ψηφοφορίαν η πρότασις περί πρώτης αναγνώσεως του Νομοσχεδίου. Τα ελληνικά μέλη λέγουν ΟΧΙ, οι Τούρκοι και οι Αγγλοι λέγουν νΑι και διά της νικώσης του Προέδρου η πρότασης ψηφίζεται διά 13 έναντι 12.
ΚΙΤΙΟΥ: Παρακαλώ να μοι επιτραπή να προβώ εις μίαν δήλωσιν ενώπιον του Συμβουλίου πριν τούτο χωρήση εις την επί του Νομοσχεδίου
εργασίαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το έντιμον μέλος είναι εκτός τάξεως υποβάλλον τοιαύτην παράκλησιν, εάν, όμως, δεν υπάρχη ένστασις εκ μέρους μέλους τινος εγώ προσωπικώς δεν έχω ένστασιν ιν' ακουσθή η δήλωσις του εντ. μέλους. Καμμία ένστασις δεν εγείρεται και ο Α. Κιτίου προβαίνει εις την δήλωσιν:
ΚΙΤΙΟΥ: Εξοχώτατε,
Βεβαίως μας ήτο γνωστή η τύχη της ενστάσεως μας. Νομίμως και κατά τύπους η ένστασις μας έπεσε. Αλλ' η ουσία της δεν εθίχθη. Διά τούτο εκ μέρους των εντ. συναδέλφων μου δηλώ ότι
θα αποχωρήσωμεν του Συμβουλίου κατά την ψήφισιν του Νομοσχεδίου αφήνοντες ακεραίαν την ευθύνην εις τα Επίσημα Μέλη και εις εκείνα των αιρετών αίτινα θα ελάμβανον μέρος εις την ψήφισιν του Προϋπολογισμού.
Ηνέχθημεν επ' άπειρον τον ρόλον του γελοίου εις τον οποίον υποβάλλονται οι αντιπρόσωποι των 4/5 του πληθυσμού της Νήσου και δι' αυτό δίδομεν πέρας εις την κατάστασιν αυτήν αποχωρούντες του Συμβουλίου".
Στη συνέχεια οι Ελληνες βουλευτές αποχώρησαν και αμέσως μετά άρχισε η Δεύτερη ανάγνωστη του Νομοσχεδίου και στη συνέχεια η έγκριση του στην τρίτη ψηφοφορία.
Την ίδια μέρα οι Ελληνες βουλευτές με μια μακρά εγκύκλιο τους προς τον Κυπριακό λαό τόνιζαν:
" Κυπριακέ Λαέ,
Οτε κατά τας τελευταίας βουλευτικάς εκλογάς απετεινόμεθα προς Σε ζητούντες τη λευκήν και τιμίαν ψήφον σου υπεσχόμεθα με τον κατηγορηματικώτερον και σαφέστατον τρόπον, ότι θα κατεβάλλομεν όλας τας ασθενείς μας δυνάμεις, ίνα εν συνεργασία μετά της Αγγλικής Κυβερνήσεως και του Οθωμανικού συνοίκου στοιχείου, επιτύχωμεν την προαγωγήν των ηθικών και οικονομικών συμφερόντων σου.
Από την εφημερίδα "Ελευθερία", 9 5 1928 |
Οθωμανούς συναδέλφους μας χείρα διαλλακτικήν και φιλίαν.
Και διά να δώσωμεν δείγμα της ειλικρινούς προσπαθείας μας, ηναγκάσθημεν τότε με καρδίαν αιμάσσουσαν να αφήσωμεν εκτός της αιθούσης του Νομοθετικού Συμβουλιου τους αγώνας υπέρ του ιερωτάτου μας πόθου, διά να εμπνεύσωμεν πίστιν εις την οθωμανικήν μειονότητα και αφαιρέσωμεν το προσωπείον από την Τοπικήν μας Κυβέρνησιν.
Και η ανεκτικότης και υποχωρητικότης εκείνη, είχε φθάση μέχρι τοιούτου σημείου, ώστε να γεννήση δυσμενέστατα σχόλια εις βάρος των Ελλήνων αντιπροσώπων του τόπου.
Αλλά παρά πάσαν ελπίδα αι προσπάθειά μας απέβησαν άκαρποι, και επί πλέον η ξένη κυρίαρχος προσεταιρισθείσα την τριανδρίαν της τουρκικής μειονότητος, απέβη ημέρα τη ημέρα περισσότερον αυταρχική και αυθαίρετος.
Η επαχθής φορολογία διά της οποίας βαρύνεται η υπόδουλος Νήσος μας και ήτις κατανέμεται κατά τον αυταρχικώτερον και ανεπιστημονικώτερον τρόπον, απορροφάται κυρίως από υπεραρίθμους και περιττούς υπαλλήλους ή από έργα αμφιβόλου αξίας.
Από της πρώτης ημέρας της βουλευτικής εκλογής μας, δεν παρελείψαμεν ουδεμίαν περίστασιν χωρίς να βροντοφωνήσωμεν εις τα ώτα της Αγγλικής Κυβερνήσεως, ότι ωρίμασε πλέον ο τόπος αυτός διά να κανονίζη μόνον την τύχην του, και όμως εις την δικαιωτάτην ταύτην αξίωσιν απήντησαν πάντοτε ή διά περιφρονητικής σιωπής ή διά παντελούς μηδενίσεως και αυτών των σκιωδών συνταγματικών διατάξεων.
Και αν υπάρχη δυσπιστών εις τους λόγους μας, ας ευαρεστηθή να προσέξη τον Νέον Ποινικόν Κώδικα, τον οποίον μας επέβαλε δι' ενός Βασιλικού διατάγματος ή ας αναγνώση τουλάχιστον τον προϋπολογισμόν δαπανών και εσόδων διά να αντιληφθή ευκρινώς την γενομένην προσθήκην τόσων Αγγλων περιττών υπαλλήλων.
Και τοιουτοτρόπως αντικρύζομεν σήμερον το αξιοπερίεργον και εκπληκτικόν τούτο φαινόμενον ότι απαιτούνται διά την διοίκησιν της πατρίδος μας Κύπρου 837 χιλιάδες λιρών χωρίς να προβλέπεται οιαδήποτε μικρά ή μεγάλη δαπάνη προς συντήρησιν πολεμικών υπουργείων.
Υπό τοιαύτας συνθήκας δεν είναι βεβαίως παράδοξον ότι ουδέν έργον παραγωγικόν ή κοινής ωφελείας δύναται να επιτελεσθή εις την ατυχή αύτην Νήσον, αφού το ήμισυ των ανωτέρω εκπληκτικών αριθμών δαπανάται διά μισθούς κυβερνητικών υπαλλήλων.
2012: Το χιονοδρομικό κέντρο στο Τρόοδος σε πλήρη λειτουργία |
διαστρεβλούμεν τα πράγματα, αναφέρομεν εν και μόνον παράδειγμα.
Ο Δάκος, η γνωστή αύτη ασθένεια, επέφερε και επιφέρει ακόμη εις τα ελαιόδενδρα τεραστίας ζημίας, και εν τούτοις δεν υπάρχουσιν πλέον ολίγαι χιλιάδες λιρών εις το περιθώριον της κατ'έτος
προϋπολογιζομένης τεραστίας δαπάνης, διά να εξοντωθή καταστρεπτικωτάτη ασθένεια, χωρίς να επιβληθή και νέα φορολογική επιβάρυνσις.
Η τάξις των διδασκάλων των τέκνων μας περιμένει ενίσχυσιν οι κάτοικοι των μεγαλειτέρων πεδιάδων της Νήσου αναμένουσιν ως άλλον Μεσσίαν τα υπόγεια ύδατα, οι παροικούντες την αναπεπταμένην Κυπριακήν παραλίαν ονειροπολούσιν λιμενικάς βελτιώσεις και οι κατοικούντες εις τα μεσόγεια ή ορεινότερα μέρη οραματίζονται αμαξιτούς και γεφύρας...
Αλλ' όλα αυτά υπάρχει ο αναπότρεπτος κίνδυνος να παραμείνωσι εσαεί κεναί υποσχέσεις και φρούδαι ελπίδες, αφού η αχαλίνωτος σπατάλη της αγγλικής Κυβερνήσεως απεμύζησε κάθε οικονομικήν μας ικμάδα. Υπό τοιαύτας βεβαίως συνθήκας δεν ήτο ποτέ δυνατόν να παραμένωμεν ανάλγητοι βουβοί θεαταί, ή αυγκίνητοι του Λαού αντιπρόσωποι.
Και μας επεβάλλετο, λέγομεν, χάριν των ανθρωπιστικών και οικονομικών συμφερόντων σου, να επιδείξωμεν πλέον εμπράκτως την ψυχικήν δυσφορίαν μας.
Αδιασπάστως και ηνωμένως κατεπολεμήσαμεν όλοι μας τον Προϋπολογισμόν εις πρώτην ανάγνωσιν και εντός του πλαισίου των σκιωδών συνταγματικών μας δικαίων κατεδείξαμεν προς την τοπικήν μας Κυβέρνησιν, ότι ήτο πλέον καιρός να τερματισθή η αποκαρδιωτική κωμωδία που παίζεται εις βάρος του τόπου.
Δυστυχώς οι αντιπρόσωποι της Τουρκικής μειονότητος λησμονούντες και πάλιν το επιβεβλημένον καθήκον των συνετάχθησαν προς την επίσημον των Αγγλων παράταξιν και τοιουτοτρόπως ο αγών μας απέτυχε διά της νικώσης της Αυτού Εξοχότητος.
Μετά την ατυχή ταύτην στάσιν των Οθωμανών συναδέλφων μας και την επιμονήν της Αγγλικής Κυβερνήσεως εις μίαν διοίκησιν αυταρχικήν και υπερμέτρως δαπανηράν και σπάταλον, εθεωρήσαμεν επιβεβλημένον καθήκον μας, να αποχωρήσωμεν της αιθούσης του Νομοθετικού Συμβουλίου- διαρκουσών των περαιτέρω επί του προϋπολογισμού του 1929 συζητήσεων- διά να φέρωσιν ακεραίαν την ευθύνην οι Αγγλοι μετά των τούρκων συμμάχων των.
Βεβαίως ως υπεύθυνοι του Λαού αντιπρόσωποι δεν θα αρκεσθώμεν εις την χειρονομίαν αυτήν, αλλά θα προβώμεν και εις τα υπό των περιστάσεων ενδεικνυόμενα σοβαρά διαβήματα, με την αδιάσειστον και γλυκείαν πεποίθησιν ότι ο αδάμαστος Κυπριακός Λαός, ίσταται παρά το πλευρόν μας ως βράχος ακλόνητος.
Λευκωσία 4.12.1928.
Η εφημερίδα "Νέος Κυπριακός Κήρυξ" σε μια σειρά άρθρων που ακολούθησαν την έγκριση του Προϋπολογισμού χρησιμοποίησε καταπελτική γλώσσα για να καταδικάσει τις ενέργειες του Σερ Ρόναλντ Στορρς και των Τούρκων βουλευτών και προβάλλοντας την αγανάκτηση των Ελλήνων κυπρίων που άρχισαν να σκέφτονται άλλους τρόπους για να προωθήσουν τα αιτήματά τους.
Εγραφε η εφημερίδα στις 19 Δεκεμβρίου κάτω από τον τίτλο "ο προϋπολογισμός και η αγγλοτουρκική Αντάντ":
" Ο Προϋπολογισμός του 1929 "επέρασε" διά της ασφαλτοστρώτου στιλπνής και υπερομαλής οδού του περιβοήτου Νομοθετικού καθώς και οι προηγούμενοι του από του 1882, χωρίς να εμφανισθή και επιβληθή η θέλησις των 4/5 των κατοίκων της νήσου, τα οποία βαστάζουσι σχεδόν ολόκληρον το βάρος του.
Αρκεί ότι οι καλοί εφένδηδες Εγιούπ και Μαχμούτ Τσελαλεδδίν (τούρκοι βουλευτές) ευρέθησαν ικανοποιημένοι-εκ των προτέρων βεβαίως- εκ του Νομοσχεδίου και κατένευσαν με τας φεσοφορούσας κεφαλάς των μίαν ακόμη φοράν απέναντι της κυριαρχικής Αγγλικής θελήσεως και το τρομερόν οικονομικόν βάρος των 853 ολοκλήρων χιλιάδων λιρών, επεβλήθη εις την ειλωτικήν ράχην του κυπριακού λαού, ο οποίος βαρύτονος και με συμφορικόν εγκέφαλον εξακολουθεί την τραγικήν και μαρτυρικήν πορείαν του.
Οι Αγγλοι κυρίαρχοι δεν επιθυμούν τίποτε άλλο παρά την τυπικήν και σκηνοθετημένην Μακκιαβελικώς πλειονοψηφίαν έστω και διά της νικώσης του προέδρου και θεωρούσιν εαυτούς εν τάξει απέναντι της πολιτικής των συνειδήσεως, αφού δα ο Προϋπολογισμός διήλθε διά του Νομοθετικού, του οποίου μετέχει αιρετή αντιπροσωπεία μέχρι του ημίσεως του όλου και ...1/8 επιπλέον, αδιάφορον αν εις την πραγματικότητα το συνταγματικοφανές Συμβούλιον αποτελήται από... ένα μέλος, τον Εξοχώτατον Πρόεδρον με την παντοδύναμον νικώσαν του".
< Prev | Next > |
---|