Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.
Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.
S-44517.10.1928: Ο ΣΕΡ ΡΟΝΑΛΝΤ ΣΤΟΡΡΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ.-ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.- ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΛΟΥΤΗΣ ΣΕΡΒΑΣ
Ευέλθων Πιτσιλλίδης, δημοσιογράφος και δικηγόρος. Διαμαρτυρήθηκε σε ομιλία του για τον Ποινικό Κώδικα του 1928 και ζήτησε την παραίτηση των βουλευτών από τις έδρες τους |
Η κατάργηση της Δεκάτης ή Δεκατίας, δηλαδή της αποκοπής του ενός δεκάτου της παραγωγής από κάθε κύπριο παραγωγό ως φόρου για την τοπική Κυβέρνηση και η κατάργηση του φόρου Υποτελείας, του φόρου των 92,80θ λιρών που κατέβαλλαν οι Κύπριοι στην Αγγλική Κυβέρνηση για να πληρώνεται το ενοίκιο της νήσου προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αποτελούσαν το "καρόττο" στη διπλή πολιτική του νέου Κυβερνήτη Σερ Ρόναλντ Στορρς, που συνοδεύθηκε με το "Ραβδί" που δεν ήταν άλλο από νέα φορολογία και την επιβολή νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή με διάταγμα εν Συμβουλίω, χωρίς να ερωτηθούν οι Κύπριοι.
Ο νέος Κώδικας δημοσιεύθηκε σε έκτακτη έκδοση της επίσημης εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 17 Οκτωβρίου 1928.
Ο νέος Κώδικας επανέφερε το θεσμό του μαστιγώματος στους παρανομούντες, απαγόρευε τις μαθητικές παρελάσεις χωρίς την άδεια του και επέβαλλε αυστηρές κυρώσεις στους κλέπτες και τους παραβάτες των νόμων.
Μια απλή μαθητική παρέλαση τιμωρείτο με τον νέο Κώδικα μέ φυλάκιση μέχρι επτά ετών και οι ποινές για απλές κλοπές, για τις οποίες μέχρι τότε προβλέπονταν φυλακίσεις μερικών εβδομάδων, αυξάνονταν τώρα από δύο μέχρι επτά ετών, η κλοπή νερού και φωτισμού μέχρι πέντε ετών, ενώ η πλαστογράφοι θα καταδικάζονταν σε φυλάκιση διά βίου.
Στην ουσία ο Στορρς περιόριζε όλες τις ελευθερίες του Κυπριακού λαού, ο οποίος αντιδρούσε έντονα και δυναμικά, σε σύγκριση με άλλες περιόδους, σε κάθε απόφαση της τοπικής διοίκησης, ενώ πολλές φορές παρουσιαζόταν ενωμένος, Ελληνες και Τούρκοι, στο Νομοθετικό που του χαλούσαν τα σχέδια και τον ανάγκαζαν να καταφεύγει στα πιο αντιλαϊκά βασιλικά διατάγματα εν Συμβουλίω.
Εκείνο όμως που προκάλεσε την αντίδραση των κυπρίων ήταν ο τρόπος της επιβολής του νέου Κώδικα που ήταν πραγματικά δικτατορικός μια και τον επέβαλε με διάταγμα εν Συμβουλίω χωρίς να ερωτηθεί καθόλου ο κυπριακός λαός.
Προτίμησε δηλαδή ο Κυβερνήτης να επιβάλει το νέο Ποινικό Κώδικα με διάταγμα παρά να καταφύγει σε περιπέτειες στο Νομοθετικό Συμβούλιο.
Αγγέλλουσα την επιβολή του νέου Ποινικού Κώδικα η "Ελευθερία" έγραφε στην έκδοση της 20ης Οκτωβρίου, 1920, τρεις μόνο ημέρες μετά τη δημοσίευση του (Μεταγλώττιση):
"Σε εκτακτη έκδοση της Εφημερίδας της κυβέρνησης, ημερομηνίας 17 Οκτωβρίου 1928, δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη Διάταγμα του Βασιλέα εν Συμβουλίω, ημερομηνίας 15 Αυγούστου 1928, με το οποίο θεσπίζεται ο νέος Κυπριακός Ποινικός Κώδικας.
Ο Κώδικας αποτελείται από 44 κεφάλαια και περιέχει 366 άρθρα, θα τεθεί δε σε εφαρμογή κατά ημερομηνία την οποία θα ορίσει ο Κυβερνήτης με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα, οπότε και ο Οθωμανικός Κώδικας, ο περί Δικονομίας νόμος του 1886, οι περί μαχαιροφορίας νόμοι 1920 και 1923 και μερικοί άλλοι νόμοι, που βρίσκονται σε ισχύ, θα ακυρωθούν, είτε σε σύνολο, είτε μερικώς. Ειδικό άρθρο δίδει το δικαίωμα στο Νομοθετικό Συμβούλιο να τροποποιεί το διάταγμα.
Ο Κώδικας εισάγει τον θεσμό του μαστιγώματος κατά το μάλλον ή ήττον στην ίδια αρχή και στις αυτές περιπτώσεις όπως και στην Αγγλία.
Ως γνωστόν ο Κώδικας αυτός είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από τις 12 Σεπτεμβρίου 1927 υπό μορφή Νομοσχεδίου και είχε ορισθεί επιτροπή από βουλευτές όπως υποβάλει στην Κυβέρνηση τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις η οποία όμως αυτή, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν κατόρθωσε να επιληφθεί του ζητήματος".
Μετά τη δημοσίευση του Κώδικα οι Ελληνες βουλευτές, συνήλθαν υπό την προεδρία του βουλευτή και Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημου Μυλωνά και ενέκριναν το πιο κάτω υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον Κυβερνήτη στις 22 Οκτωβρίου 1928:
"Εξοχώτατε,
Λαμβάνομεν την τιμήν να υποβάλωμεν προς την Υμετ. Εξοχότητα ευσεβάστως την παρούσα μας.
Εκ της επισήμου Εφημερίδος της 17ης Οκτωβρίου ελάβομεν μετά καταπλήξεως γνώσιν του νέου Ποινικού Κώδικος επιβληθέντος επί του λαού έξωθεν δυνάμει βασιλικού διατάγματος. Η κατ' αυτόν τον τρόπον και δη επί σπουδαιοτάτου αντικειμένου νομοθεσία παραγνωρίζουσα τα Λαϊκά δικαιώματα και την θέσιν ημών ως αντιπροσώπων του Λαού, αποτελεί σοβαρώτατον πλήγμα κατ' αυτών των και άλλως σκιωδών ελευθεριών του λαού και διαταράττει την ευκτέαν μεταξύ λαού και Κυβερνήσεως αρμονίαν, εξ ης ηδύνατο να βασισθή η νομοθετική εργασία.
Ανεξαρτήτως των σκέψεων ημών επί του ποινικού κώδικος περιέχοντος διατάξεις αναχρονιστικός αντικειμένας προς την δημοσίαν γνώμην, ο τρόπος δι' ου ούτος επεβλήθη έξωθεν εξήγειρε σφόδρα το δημόσιον φρόνημα απ' άκρου εις άκρον της Νήσου και εθεωρήθη ευλόγως ως μέτρον αποσκοπούν την ενίσχυσιν της δουλείας επί του ευγενούς και ιστορικού τούτου λαού.
Πλουτής Σέρβας: Μίλησε το 1928 σε συγκέντρωση στη Λεμεσό εκ μέρους του Κ.Κ.Κ. σε πρώτη δημόσια εμφάνιση του που εντόπισε ο συγγραφέας της παρούσας ιστοσελίδας για λογαριασμό του Κόμματος |
Καθ' ην εποχήν ο τόπος ούτος ανέμενεν όπως τύχη τουλάχιστον πραγματικών ελευθεριών, δυνάμει των οποίων να δύναται να διαθέση το κατ' αυτόν κατ' ιδίαν βούλησιν κατηνέχθη κατ' αυτού πλήγμα, το οποίον έτρωσεν αυτόν βαθύτατα και εδημιούργησε νέαν κατάστασιν πραγμάτων προωρισμένων δυστυχώς να επαυξήσωσιν το χάσμα το οποίον χωρίζει τον λαόν από τους Κυβερνώντας αυτόν ξένους και να απομακρύνωσιν από τον τόπον την πολιτικήν γαλήνην, ήτις θα δυηυκόλυνε τας προσπάθειας αυτού προς οικονομικήν ανόρθωσιν .
Κατάπληκτοι προ της πρωτοφανούς και ανηκούστου ταύτης προσκλήσεως κατά των Λαϊκών δικαιωμάτων υποβάλλομεν σήμερον ως πρώτην και στοιχειώδη εξωτερίκευσιν της γενικής αγανακτήσεως και διαμαρτυρίας ημών ταύτης κατά της Κυβερνήσεως, διαμαρτυρίαν λαού έχοντος βαθείαν συναίσθησιν των ανθρωπίνων αυτού δικαιωμάτων με τη ελπίδα ότι δεύτεραι σκέψεις σοφώτεραι θα ανακόψωσι τους σκοπούς της Κυβερνήσεως οποίους παρουσιάζει η διά βασιλικού διατάγματος έξωθεν επιβολή του ποινικού νόμου.
Με τη ελπίδα ότι θέλετε διαβιβάση δεόντως προς τον επί των Αποικιών έντιμον υπουργόν την παρούσαν ημών διαμαρτυρίαν,
Διατελούμεν ευπειθέστατοι
της υμετέρας Εξοχότητος θράποντες (έπονται υπογραφαί των Ελλήνων Βουλευτών Εν Λεμεσώ τη 22.10.1928
(Μεταγλώττιση)
"Εξοχώτατε,
Λαμβάνομε την τιμή να υποβάλομε προς την Εξοχότητα Σας ευσεβάστως την παρούσα μας.
Από την Επίσημη Εφημερίδα της 17 Οκτωβρίου λάβαμε με κατάπληξη γνώση του νέου Ποινικού Κώδικα που επιβλήθηκε στο λαό από έξω σύμφωνα βασιλικό διάταγμα. Η κατ' αυτόν τον τρόπο και ιδιαίτερα σε σπουδαιότατο αντικείμενο νομοθεσία που παραγνωρίζει τα Λαϊκά δικαιώματα και την θέση μας ως αντιπροσώπων του Λαού, αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα εναντίον τους και άλλως σκιωδών ελευθεριών του λαού και διαταράσσει την ευκτέα αρμονία μεταξύ λαού και Κυβέρνησης αρμονία, από την οποία μπορούσε να βασισθεί η νομοθετική εργασία.
Ανεξάρτητα από τις σκέψεις μας στον ποινικό κώδικα που περιέχει διατάξεις αναχρονιστικές που αντίκεινται προς τη δημόσια γνώμη, ο τρόπος με τον οποίο αυτός επιβλήθηκε από έξω εξήγειρε σφοδρά το δημόσιο φρόνημα απ' άκρου σε άκρο της Νήσου και θεωρήθηκε εύλογα ως μέτρο που αποσκοπεί την ενίσχυση της δουλείας στον ευγενή και ιστορικό αυτό λαό.
Σε εποχή κατά την οποία ο τόπος αυτός ανέμενε όπως τύχει τουλάχιστον πραγματικών ελευθεριών, με βάση τις οποίες να μπορεί να διαθέσει τα δικά του με δική του βούληση καταφέρθηκε εναντίον του πλήγμα, το οποίο τον έτρωσε βαθύτατα και δημιούργησε νέα κατάσταση πραγμάτων προορισμένων δυστυχώς να επαυξήσουν το χάσμα το οποίο χωρίζει το λαό από τους ξένους που τον Κυβερνούν και να απομακρύνουν από τον τόπο την πολιτική γαλήνη, η οποία θα δυευκόλυνε τις προσπάθειες του προς οικονομική ανόρθωση.
Κατάπληκτοι μπροστά στην πρωτοφανή και ανήκουστη αυτή πρόσκληση κατά των Λαϊκών δικαιωμάτων υποβάλλομε σήμερα ως πρώτη και στοιχειώδη εξωτερίκευση της γενικής αγανάκτησης και διαμαρτυρίας μας αυτής κατά της Κυβέρνησης, διαμαρτυρία λαού που έχει βαθειά συναίσθηση των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων με την ελπίδα ότι θα δεύτερες σοφότερες σκέψεις θα ανακόψουν στους σκοπούς της Κυβέρνησης τους οποίους παρουσιάζει η επιβολή με βασιλικό διάταγμα εκ των έξω του ποινικού νόμου.
Με την ελπίδα ότι θέλετε να διαβιβάσετε δεόντως προς τον έντιμο υπουργό Αποικιών την παρούσαν μας διαμαρτυρία,
Διατελούμε κλπ.
Αντίδραση στο νέο Ποινικό Κώδικα προήλθε επίσης και από το Δικηγορικό Σώμα Λευκωσίας που συνήλθε σε σύσκεψη και ενέκρινε το πιο κάτω υπόμνημα στις 31 Οκτωβρίου.
Το υπόμνημα υπέγραφε ο Γραμματέας του Δικηγορικού Σώματος Λευκωσίας Ν. Γ. Χρυσαφίνης. Αναφερόταν στο υπόμνημα Εν Λευκωσία τη 31 Οκτωβρίου 1928
Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Κυβερνήτην της Κύπρου
ΕΞΟΧΩΤΑΤΕ
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 10 9 1927 |
Το Δικηγορικόν Σώμα Λευκωσίας και Κυρηνείας συνελθόν εν Γεν. Συνελεύσει απεφάσισεν όπως διαμαρτυρηθή εντόνως διά τον τρόπον τον οποίον η Κυβέρνησις επροτίμησε προς επιβολήν του Νέου Ποινικού Κώδικος και επίσης διά το περιεχόμενον αυτού.
1.
Το Δικηγορικόν Σώμα αποδοκιμάζει τον τρόπον αυτόν της επιβολής νόμου και φρονεί ότι είναι τα μάλιστα επιβλαβής ως μη παρέχων την ευκαιρίαν εις τον τόπον να εκφράση την γνώμην του κατά την πρόοδον της συζητήσεως του νόμου. Τούτο άλλως τε έχει καταδειχθεί και εκ του περί Δικαστηρίων διατάγματος του 1927 το οποίον εθεσπίσθη και επεβλήθη κατά παρόμοιον τρόπον.
2. Αλλά ο νέος Ποινικός Κώδιξ υπό την παρούσαν του μορφήν είναι αποκρουστέος ως ελλιπής και μη ανταποκρινόμενος προς τας προόδους της επιστήμης του Ποιν. Δικαίου και γενικώς μένει άμοιρος προς το σύγχρονον πνεύμα το διέπον τους νεωτέρους Ποιν. Κώδικας ή προσχέδια τούτων. Επί πλέον ο νέος Ποινικός Κώδιξ παραγνωρίζει τας περί εγκλήματος και ποινής αντιλήψεις του Κυπριακού Λαού και δεν ανταποκρίνεται προς τα δόγματα και τας νεωτέρας θεωρίας της σωφρονιστικής επιστήμης.
3. Διά ταύτα το Δικηγορικόν Σώμα Λευκωσίας και Κυρηνείας εισηγείται όπως μη τεθή εις εφαρμογήν ο νέος Ποινικός Κώδιξ ανατεθή δε εις επιτροπήν εκ Κυπρίων νομομαθών η σύνταξις ή τροποποίησις του Ποινικού Κώδικος ώστε να ανταποκρίνηται προς τα τοπικά ήθη και έθιμα, ο τοιούτος δε Κώδιξ να υποβληθή υπό την έγκρισιν του Κυπριακού Νομοθετικού Συμβουλίου.
4. Το Δικηγορικόν Σώμα Λευκωσίας και Κυρηνείας προκαλεί την Α. Ε. τον Κυβερνήτην όπως διαβιβάση την παρούσαν διαμαρτύρησιν προς τον έντ. επί των Αποικιών Υπουργόν.
Εχομεν την τιμήν να διατελούμεν Κύριε
Ταπεινοί Υμών θεράποντες
Διά το Δικηγορικόν Σώμα
Ν.Γ.ΧΡΥΣΑΦΙΝΗΣ
Γραμματεύς
(Μεταγλώττιση)
ΕΞΟΧΩΤΑΤΕ,
Το Δικηγορικό Σώμα Λευκωσίας και Κυρηνείας αφού συνήλθε σε Γεν. Συνέλευση αποφάσισε όπως διαμαρτυρηθεί έντονα για τον τρόπο τον οποίο η Κυβέρνηση προτίμησε προς επιβολή του Νέου Ποινικού Κώδικα και επίσης για το περιεχόμενο του.
Απόσπασμα από σημείωμα της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος "Νέος Ανθρωπος» της 2.9.25 ύστερα από την απόφαση του Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημου Μυλωνά, να διεκδικήσει βουλευτική έδρα |
1. Το Δικηγορικό Σώμα αποδοκιμάζει τον τρόπο αυτό της επιβολής νόμου και φρονεί ότι είναι πολύ επιβλαβής γιατί δεν παρέχει την ευκαιρία στον τόπο να εκφράσει τη γνώμη του κατά την πρόοδο της συζήτησης του νόμου. Τούτο άλλωστε έχει καταδειχθεί και από το διάταγμα περί Δικαστηρίων του 1927 το οποίο θεσπίσθηκε και επιβλήθηκε κατά παρόμοιο τρόπο.
2. Αλλά ο νέος Ποινικός Κώδικας υπό την παρούσα του μορφή είναι αποκρουστέος ως ελλιπής και μη ανταποκρινόμενος προς τις προόδους της επιστήμης του Ποιν. Δικαίου και γενικά μένει άμοιρος προς το σύγχρονο πνεύμα που διέπει τους νεότερους Ποιν. Κώδικες ή προσχέδια τούτων. Επί πλέον ο νέος Ποινικός Κώδικας παραγνωρίζει τις περί εγκλήματος και ποινής αντιλήψεις του Κυπριακού Λαού και δεν ανταποκρίνεται προς τα δόγματα και τις νεώτερες θεωρίες της σωφρονιστικής επιστήμης.
3. Γι' αυτό το Δικηγορικό Σώμα Λευκωσίας και Κυρηνείας εισηγείται όπως μη τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Ποινικός Κώδικας, ανατεθεί δε σε επιτροπή από Κυπρίους νομομαθείς η σύνταξη ή τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να ανταποκρίνεται προς τα τοπικά ήθη και έθιμα, ο τέτοιος δε Κώδικας να υποβληθεί υπό την έγκριση του Κυπριακού Νομοθετικού Συμβουλίου.
4. Το Δικηγορικό Σώμα Λευκωσίας και Κυρηνείας προκαλεί την Α.Ε. τον Κυβερνήτη όπως διαβιβάσει την παρούσα διαμαρτυρία προς τον έντ. υπουργό των Αποικιών".
Στη Λεμεσό η αντίδραση υπήρξε πιο έντονη και σε συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη αφού μίλησαν διάφοροι πολιτευτές εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης του νέου Ποινικού Κώδικα και του τρόπου της επιβολής του.
Στη συγκέντρωση αυτή μίλησε και ο Πλουτής Σέρβας στέλεχος του αριστερού Κινήματος (Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου).
Μετέδιδε ο ανταποκριτής της " Ελευθερίας" από τη Λεμεσό (Μεταγλώττιση):
Λεμεσός 6 Νοεμβρίου 1928
ΠΑΛΛΕΜΕΣΙΑΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
"Ενας λαός αγανακτισμένος από την πρωτάκουστη κυβερνητική αυθαιρεσία της επιβολής του νέου Ποινικού Κώδικα, ένας λαός αποτελούμενος από όλα τα κόμματα, πολιτικά στοιχεία, οργανώσεις, από κληρικούς κάθε τάξης, το δήμαρχο, το βουλευτή κ. Μ. Η. Μιχαηλίδη, πολιτικούς ηγέτες, διανοούμενους, δασκάλους, γυναίκες, χωρικούς των γύρω χωριών, συναθροίστηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στο θέατρο Χατζηπαύλου για να διαμαρτυρηθεί με τον πλέον επίσημο και σοβαρό τρόπο εναντίον της Κυβέρνησης, η οποία παρά τη θέληση του και με τρόπο τελείως ανάρμοστο ζητεί να επιβάλει νόμους, οι οποίοι μπορεί να είναι καλοί για λαούς βάρβαρους και απολίτιστους, όχι όμως για τον ιστορικό, ευγενή και ελληνικότατο λαό της Κύπρου.
ΚΥΠΡΟΥ 9 6 1928 |
Το θεάτρο όμως ήταν πολύ μικρό για τις χιλιάδες Οργανωτική Επιτροπή του δικηγορικού Σώματος Λεμεσού αποτελούμενη από τους κ.κ. Ιωάννη Πελαγίας, Φ. Ι. Κυριακίδη, Αλεκο Ε. Ζήνωνος (ο δεύτερος απουσίαζε) αναγκάστηκε να αλλάξει τον τόπο της συγκέντρωσης και αντί του θεάτρου ο λαός οδηγήθηκε στον απέραντο χώρο του θερινού κινηματογράφου κρατώντας επ' ώμου το βήμα των ρητόρων και συνοδευόμενος από αμέτρητα αστυνομικά όργανα που παρακολουθούσαν τα πάντα.
Δυστυχώς από την παλλαϊκή αυτή συγκέντρωση απουσίαζε εκείνος, του οποίου η παρουσια ήταν αναγκαιότατη και η απουσία του σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, ο βουλευτής Λεμεσού κ. Π.
Κακογιάννης.
Στις 11.15 στο μέσο παρατεταμένων χειροκροτημάτων ανέρχεται στο βήμα ο πολιτευτής και δικηγόρος κ. Ν. Κλ. Λανίτης, ο οποίος από χρόνια, ως γνωστό, είναι ο θερμότερος συνήγορος της ιδέας της ελευθερίας και ο οποίος χαρακτηρίζει την πράξη αυτή της Κυβέρνησης ως μέγα σκάνδαλο τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει Βουλή.
Υστερα διαβάζει μερικές διατάξες του ανελεύθερου νόμου, οι οποίες μιλούν για παράνομες συνελεύσεις, ανησυχίες, συλλόγους κλπ. Υστερα μιλά για την αφύπνιση της ελληνικής συνείδησης, η οποία ελπίζει ότι θα είναι αποτέλεσμα θετικής και ωργανωμένης εργασίας, εργασίας άμυνας υπέρ των συμφερόντων μας και της καταδυναστευόμενης πατρίδας μας. Κακίζει το νόμο του μαστιγώματος, ο οποίος λέγει, δεν αρμόζει σε λαό ευγενή και περήφανο ως ο ελληνικός.
Τον ομιλητή χειροκροτεί ο λαός συνεχώς όταν ανέρχεται στο βήμα ο δεύτερος ομιλητής, ο δικηγόρος και πολιτευτής κ. Ευγένιος Ζήνων, ο οποίος με λόγια απλά αναλύει μερικές από τις διατάξεις του Ν. Π. Κωδικα δηλαδή τις χωρίς άδεια του κυβερνήτη απλές μαθητικές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες πριν είχαν φυλάκιση λίγων ημερών ή εβδομάδων τώρα έχουν 2-7 χρόνια, την κλοπή φωτισμού και νερού μέχρι 5 χρόνων, την κλοπή έστω και μιας όρθιας μέχρι δύο χρόνων και ότι οι πλαστογράφοι καταδικάζονται διά βίου.
Παρατήρησε με λύπη ότι οι ελευθερίες η μια μετά την άλλη καταργούνται και συνέστησε τελικά αγάπη και αλληλεγγύη για να φθάσουμε στο ποθούμενο.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα διά βοής, το οποίο διάβασε ο δήμαρχος.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
Ο Λαός της Λεμεσού αφού έλαβε γνώση της νομοθέτησης με Βασιλικό Διάταγμα νέου Ποινικού Νόμου και λαμβάνοντας γνώση του περιεχομένου του ψηφίζει:
1. Εκφράζει τη βαθειά του απογοήτευση, ότι νομοθέτημα τέτοιας σπουδαιότητας επιβλήθηκε στους κατοίκους της νήσου χωρίς τη γνώμη και την ψήφο του Νομοθετικού Σώματος.
2. Εκφράζει τη βαθειά του απογοήτευση ότι λαός του πολιτισμού και της ανάπτυξης του Κυπριακού λαού περιφρονήθηκε μέχρι τέτοιου σημείου, ώστε να θεωρηθεί ανάξιος να νομοθετήσει γι' αυτό και να εκφράσει τη γνώμη του για ένα από τα σπουδαιότατα νομοθετήματα που τον αφορούν.
3. Αποδοκιμάζει κατ' αρχήν τη νομοθέτηση με Β.Δ. το οποίο θεωρεί ότι αντίκειται προς τις φιλελεύθερες αρχές, υπέρ της επικράτησης των οποίων αγωνίστηκε από κοινού με την Κυβερνώσα δύναμη, στο πνεύμα του πολιτισμού, στις αρχές τις οποίες κληροδότητησε σε αυτόν το τριών χιλιάδων ετών ιστορικό του παρελθόν, στις διακηρύξεις των ηγετών του Βρεττανικού έθνους και το πολιτικό πνεύμα του Βρετανικού λαού και στη δίκαιη του αξίωση όπως γίνει Κύριος του δικού του οίκου.
4. Εφράζει τη βαθύτατη του απογοήτευση ότι ανεξάρτητα από τον τρόπο της επιβολής του, αυτός ο νόμος σε πολλές διατάξεις του εμπνέεται από αυστηρότητα αντίθετη προς τα αισθήματα και τον χαρακτήρα του Κυπριακού λαού και στερείται φιλοσοφικών, ηθικών και ψυχολογικών εκείνων στοιχείων, στα οποία στηρίζεται η Ποινική Δικαιοσύνη των νεότερων χρόνων.
5. Εκφράζει την ελπίδα και τη ζωηρή του ευχή όπως η Κυβέρνηση βρει τρόπο θεραπείας που να ικανοποιεί τα αισθήματα και τις αντιλήψεις του Κυπριακού λαού.
6. Αναθέτει σε επιτροπή από την Α. Π. το Μητροπολίτη, το Δήμαρχο Λεμεσού και του Πρύτανη του δικηγορικού σώματος, όπως απευθύνει το παρόν ψήφισμα στην Α. Ε. τον Κυβερνήτη και τους βουλευτές".
Η ίδια εφημερίδα περιγράφοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι εκτός προγράμματος ανέβηκε στο βήμα ο Πλουτής Σέρβας του Κομουνιστικού Κόμματος (Εργατοαγροτικού Κόμματος) "ο μορφωμένος νέος" όπως τον αποκαλούσε και ο οποίος ζήτησε πιο μαχητική δράση και παραίτηση των βουλευτών:
" Εκτός του προγράμματος και ύστερα από άδεια ανήλθε στο βήμα ο μορφωμένος νέος κ. Πλουτής Σέρβας, αντιπρόσωπος του Εργατοαγροτικού Κόμματος, ο οποίος είπεν ότι πρέπει να παραιτηθούν οι βουλευταί και οι δικηγόροι να γίνουν διαμαρτυρίες στον Αγγλο Βασιλέα και το αγγλικό Κοινοβούλιο, τον παγκόσμιο τύπο και την Κοινωνία των Εθνών και να κηρυχθεί μποϊκοτάζ όλων των αγγλικών εμπορευμάτων, και τούτο για να γίνει λόγος στην αγγλική Βουλή και ολόκληρος ο κυπριακός τύπος να χαράξει συσσωματωμένος ενιαίο μέτωπο. Ο λαός επεδοκίμασε και χειροκρότησε τον ρήτορα.
Υστερα κλήθηκε από το λαό ο ευρισκόμενος εκεί ο δικηγόρος Ευέλθων Πιτσιλλίδης, ο οποίος από το βήμα τόνισε ότι πρέπει να παραιτηθούν οι βουλευτές.
Μετά ανήλθε στο βήμα για δεύτερη φορά ο κ. Ν. Κλ. Λανίτης και αφού ζητωκραύγασε υπέρ της Ελευθερίας των λαών, παρακάλεσε τις χιλιάδες του πλήθους να διαλυθούν με τάξη και ησυχία".
< Prev | Next > |
---|